Οσο κι αν ο καθένας μας έχεις τις δικές του προτιμήσεις, όσο κι αν το Pinot Noir σπάει όλα τα κοντέρ τιμών, το Cabernet Sauvignon δίχως αμφιβολία είναι ο απόλυτος βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών.
Δεν είναι μόνο το οικονομικό και το γευσιγνωστικό status των μεγάλων κρασιών του Μπορντό (στο blend των οποίων κυριαρχεί) ή οι κορυφαίες δυνατότητες παλαίωσής του, αλλά κυρίως η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε τελείως διαφορετικά terroir και να αποδεικνύει την αδιαμφισβήτητη στόφα του σε όλα τα μήκη, τα πλάτη και τα ύψη της γης.
Αυτή η στόφα πατά πάνω σε ένα πολύπλοκο μπουκέτο μαύρων φρούτων, κέδρου, μελανιού και πράσινης πιπεριάς καθώς και σε μια παντοδύναμη γεύση γεμάτη φρούτο, υψηλή οξύτητα και άφθονων τανινών. Μάλιστα οι τελευταίες, μαζί με το άρωμα του φρεσκοκομμένου γκαζόν, είναι τα σήματα κατατεθέντα του Cabernet Sauvignon, οπότε όποιος δεν αντέχει την εμφανή στιφάδα και την εμφανή “χορτίλα” ας στραφεί αλλού. Οι υπόλοιποι πάντως μπορούν να απολαύσουν αχαλίνωτη δύναμη, εντυπωσιακή συμπύκνωση και αξιομνημόνευτο μάκρος.
Αυτές οι αρετές χαρακτηρίζουν και τα εγχώρια Cabernet, με την ποικιλία όχι μόνο να τυγχάνει της προτίμησης πολλών παραγωγών αλλά και με τα Κατώγι Αβέρωφ και Chateau Porto Carras -αμφότερα βασισμένα στο μοναδικό αυτό σταφύλι- να ανάβει το φιτίλι για την επανάσταση του ελληνικού κρασιού πριν από μισό και πλέον αιώνα. Πολλοί συνεπώς οι εκπρόσωποι του Cabernet Sauvignon στη χώρα μας, με τις παρακάτω ετικέτες να προσφέρουν συγκινήσεις, τόσο στους θιασώτες των καλοδομημένων ερυθρών όσο και στους εραστές της παλαίωσης, που θα απολαύσουν ακόμα πιο ελκυστικές προσωπικότητες, αν τους προσφέρουν φιλοξενία για 10-20 χρόνια στις κάβες τους.
Δουλουφάκη Οινοποιείο, Άσπρος Λαγός Ερυθρός
Το σπουδαίο οινοποιείο των Δαφνών μπορεί να φημίζεται για τα Βιδιανά και τα Λιάτικά του ωστόσο αυτό δεν το εμποδίζει να παράγει το κορυφαίο Cabernet της Κρήτης. Προερχόμενο από τον ομώνυμο αμπελώνα, το Ασπρος Λαγός προσφέρει μια υπέρπυκνη έκφραση της ποικιλίας, γεμάτη με αρώματα πολτού ελιάς και ώριμου μαύρου φρούτου.
Θεοτόκη Κτήμα, Cabernet Sauvignon
Ισως κανένας δεν θα περίμενε να βρει ένα Cab από την Κέρκυρα σε αυτή τη λίστα, όμως το αριστοκρατικό κτήμα Θεοτόκη δεν αφήνει περιθώρια για αποκλεισμούς. Μπορεί η πρότασή του να είναι ανοιχτόχρωμη, ελαφριά και μαλακή, όμως την ίδια στιγμή είναι φορτωμένη με τυπικότητα μελανιού και φτέρης, ξεχωριστή φινέτσα και καλή διάρκεια.
Λαζαρίδη Κώστα Κτήμα, Οινότρια Γη Cabernet Sauvignon-Αγιωργίτικο
Εστω και αν η ετικέτα ισχυρίζεται άλλα, το premium αυτό ερυθρό από τον αμπελώνα του Μαραθώνα αποτελείται από 90% Cabernet, ποσοστό που και με την …βούλα τού δίνει τον χαρακτηρισμό του μονοποικιλιακού. Μπολιασμένη με τόνους ώριμου μαύρου φρούτου και πρωτοκλασάτου βαρελιού, η cuvee αυτή διαθέτει άφθονο πλούτο και πληθωρικό σώμα.
Μέγα Σπήλαιο, Κτήμα Μέγα Σπηλαίου Cabernet Sauvignon
Από τον μαγικό αμπελώνα που βρίσκεται σκαρφαλωμένος στα 800 μέτρα, το Cabernet αυτό, που κυκλοφορεί τουλάχιστον 4 χρόνια μετά τον τρύγο, εκμεταλλεύεται τις τρομακτικά χαμηλές αποδόσεις (40hl/ha) για να εκφράσει τον cool climate χαρακτήρα στον ύψιστο βαθμό. Αγριο, συμπυκνωμένο και μεστό αλλά ταυτόχρονα υπέροχα δροσερό.
Παπαγιαννάκος Οινοποιείο, Καλογερί Cabernet Sauvignon
Το εξαιρετικό αυτό ερυθρό προέρχεται από την ΝΑ Αττική και συγκεκριμένα από τον μη αρδευόμενο αμπελώνα Καλογερί. Πήρε λίγα χρόνια στον μαέστρο του Σαββατιανού να ξεκλειδώσει τα μυστικά του Cabernet, όμως πλέον αυτή η cuvee διαθέτει υπέροχη βοτανικότητα, δροσερό φρούτο, εξαιρετικό μάκρος και γευστικό σφρίγος.
Ρωμαλίδη Κτήμα, Cabernet Sauvignon
Αυτό το Cabernet Sauvignon δεν προέρχεται από κάποια πολυδιαφημισμένη αμπελουργική περιοχή αλλά από τις οινικά παραγνωρισμένες Σέρρες. Εκεί ο Νίκος Ρωμαλίδης καλλιεργεί 50 στρέμματα σε πλούσια σε άμμο, άργιλο και γρανίτη εδάφη και μας προσφέρει μια μονοποικιλιακή έκφραση γεμάτη κέδρο, μαύρο φρούτο και τανική στιβαρότητα.
Τετράμυθος Οινοποιείο, Cabernet Sauvignon
Η ορεινή Αιγιάλεια είναι ένας κορυφαίος τόπος για την ποικιλία και το οινοποιείο των Καλαβρύτων το πιστοποιεί με ένα από τα καλύτερα και σταθερότερα δείγματα της ποικιλίας. Μελάνι και κέδρος συνθέτουν μια τυπική μύτη, ενώ οξύτητα, διάρκεια και τανίνες “χτίζουν” μια ισχυρότατη δομή προσδίδοντας παράλληλα ένα αυστηρό προφίλ.
Τσέλεπος Κτήμα, Αυλοτόπι
Ολα τα αμπελοτόπια του σημαντικού παραγωγού από την Τεγέα “απολαμβάνουν” υψηλών υψομέτρων και το ευρισκόμενο στα 750 μέτρα Αυλοτόπι δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάποιες χρονιές ο καρπός του είναι αφόρητα στυφός, όμως γενικά το βαρυφορτωμένο με μαύρο φρούτο, κέδρο και καφέ Cabernet είναι από τα καλύτερα και δυνατότερα της χώρας.
Χατζημιχάλη Κτήμα, Cabernet Sauvignon
Το ιστορικό οινοποιείο της Αταλάντης καλλιεργεί πολλές ποικιλίες, όμως το Cabernet Sauvignon αποτελεί τον πλέον πολύτιμο θησαυρό του. Η ομώνυμη ετικέτα δεν αποτελεί έμβλημα μόνο για το κτήμα αλλά και για όλο το ελληνικό κρασί, προσφέροντας μία μέσου βάρους γεμάτη κέδρο τυπικότητα που προτάσσει την ισορροπία και όχι τη συμπύκνωση.
Χατζημιχάλη Κτήμα, Καπνίας
Προερχόμενο από το ημιορεινό αμπελοτόπι Ζυγός, η cuvee αυτό αποτελεί την ύψιστη Cabernet Sauvignon έκφραση του παραγωγού από την Αταλάντη. Η εντυπωσιακή γλύκα, η σχετικά χαμηλή οξύτητα και οι -υπέροχης ποιότητας- τανίνες κάνουν τη ζυγαριά να μην γέρνει προς την πλευρά της επιθετικότητας και το αποτέλεσμα είναι εξόχως σαρκώδες.
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image